O zi cu Gheorghe Falcă – primarul municipiului Arad

DSC_0234La începutul lunii octombrie am participat la “O zi cu primarul”, programul iniţiat de Primăria municipiului Arad pentru a mări transparenţa şi gradul de informare a publicului cu privire la activitatea Primăriei prin care primarul petrece o zi alături de cetăţeni pentru ca aceştia să vadă în mod direct în ce constă munca de primar prin participarea alături de acesta la activităţile de pe agenda de lucru. Iniţiativa e lăudabilă dar nu pot fi atât de naiv încât să cred că aceste acţiuni sunt lăsate aşa la voia întâmpării şi totul se petrece ca într-o zi obişnuită. Aceste “zile cu primarul” sunt plănuite din timp iar agenda este făcută în aşa fel încât totul să dea bine şi primarul să împresioneze “intruşii” şi la final totul să se trasforme într-o chestie de PR politic…

Cu toate acestea am mers oarecum cu interes la întâlnire având în vedere că primar al Aradului este nimeni altul decât Gheorghe Falcă celebrul fin al preşedintelui Traian Băsescu aflat la al 3-lea mandat. Făcând parte din Mişcarea Arădeană şi din Academia Arădeană de Lideri (AAL), organizaţii organizația respectiv proiectul care au adoptat de-a lungul vremii o atitudine critică faţă de Gheorghe Falcă nu m-am dus la Primărie doar să fac figuraţie şi poză cu primarul… mi-am pregătit şi o listă de întrebări şi una destul de lungă, primarul declarând pentru presă la sfârşitul întâlnirii că “a răspuns la cel mai mare număr de întrebări de când este organizată această campanie”.

Primăria municipiul Arad

Primăria municipiul Arad

Pe parcursul întâlnirii  i-am propus primarului chiar să facem un interviu pentru blog în legătură cu turismul din Arad… dar ca un politician tipic a refuzat să răspundă motivând că nu este specialist în turism şi preferă să nu răspundă. Aveam reportofonul pregătit şi lista cu întrebări în buzunar, dar Gheorghe Falcă primar cu 3 mandate consecutive şi care se vrea candidat la Preşedenţia României a refuzat să răspundă unor întrebări venite din partea unui blogger amator ca mine… fapt care m-a întristat iniţial deoarece nu am obţinut interviul… sincer chiar nu credeam că mă va refuza, dar apoi m-am bucurat şi am realizat faptul că nu am făcut doar figuraţie prin prezenţa mea acolo şi am reuşit să îl pun în dificultate cu întrebările astfel fiind nevoit să mă refuze. Aşadar am rezumat mai jos o parte din întrebările care i le-aş fi adresat în interviu domnului Falcă:

  • Este turismul una din priorităţile Primăriei?
  • Sunteţi mulţumit de cum arată municipiul Arad din punct de vedere al turismului?
  • Consideraţi că Aradul are pontenţial să devină un pol turistic sau un centru turistic de nivel naţional? Sau credeţi că ar trebui să ne concetrăm pe altceva… pe industrie sau alte domenii şi să rămânem la stadiu de oraş de tranzit?
  • Luând oraşul Gyula spre exemplu deoarece este aproape de noi… care este de 5-6 ori mai mic decât Aradul… nu este nici centru universitar şi nici se află pe vreun coridor european… dar se bucură de foarte mulţi turişti. Au o cetate, un ştrand, un centru pietonal frumos… dar nimic în plus faţă de ce ar putea să ofere Aradul şi totuşi este un centru turistic important, atrage un număr mare de turişti pe când Aradul nu prea este performat la acest domeniu. Ce credeţi că lipseşte Aradului pentru a deveni un  centru turistic? Ce are Gyula şi nu are Aradul?
  • Ştiaţi că există un site www.gyula.ro? Pe când noi nu avem nici măcar un site www.arad.ro? De ce suntem atât de stângaci când vine vorba să ne promovăm? Iar în cea ce priveşte turismul mediu online joacă un rol important şi nu implică costuri foarte mari. Ştiţi cum e… toată lumea dă un search pe Google înainte de o călătorie dar Aradul cam lipseşte din acest mediu! Are Primăria vreun proiect sau plan în acest sens?
  • Ce puteţi să îmi spuneţi de Biroul de Informare Turistică Infotour de pe Bulevardul Revoluţiei nr. 84-86 (vizavi de Hotel Continental)? Nu corespunde deloc cerinţelor actuale din domeniul turismului. Nu mă miră acest centru când standul României de la Târgul de turism de la Paris arăta cum arăta… dar totuşi nu credeţi că ar fi loc de mai bine? Eu am vizitat de curând Kosice din Slovacia care este anul acesta Capitală Culturală Europeană, am vizitat Linz (2009), Wroclaw (2016) şi care au nişte centre de informare turistică cu adevărat performante şi moderne. Vă întreb toate acestea deoarece este bine cunoscut demersul dumneavostră în ceea ce priveşte canditatura Aradului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.
  • Ce noutăţi puteţi să ne spuneţi despre acest demers de a deveni Capitală Culturală Europeană? În ce stadiu ne aflăm acum şi ce demersuri urmează?
  • O parte din contracandidaţii noştri sunt vizibili şi pe internet. Eternii noştri rivali timişoreni au şi un site www.timisoara2021.ro! Noi avem doar o pagina de Facebook făcută de un colegul de al meu de la AAL care a strâns deja peste 4700 de like-uri? Contracandidaţii noştrii nu au atâtea like-uri dar au site. Nu credeţi că ar fi bines ă face şi noi un site?
  • Eu împreună cu colegii de la AAL am demarat un proiect intitulat Arad Free Tours. Este doar un proiect din mai multe etape prin care încercăm prin posibilităţile pe care le avem noi la dispoziţie să ajutăm Aradul din punct de vedere al promovării turismului. Ce părere aveţi? Ar fi Primăria şi implicit dumneavostră dornici să ne ajute… şi să găsim o formă de colaborare pentru binele Aradului?

După cum se vede, cred că toate sunt întrebări pertinente şi nu este nevoie de nici un fel de pregătire de specialitate în domeniul turismului pentru a răspunde doar de bunăvoinţă, deschidere şi transparenţă în adevăratul sens al cuvântului.

Arad Monografie in imagini

La final am fost cadorisit cu o minunată monografie în imagini a Aradului.

Spre sfârşitul întâlnirii i-am spus domnului primar că fac parte din Academia Arădeană de Lideri iar dânsul a spus că nu ştia despre asta dar că acum are sens… deoarece nu ştia de unde cunosc atâtea despre activitatea lui…

Am încercat pe cât posibil să rezum aici doar aspecte ce ţin de turism şi nu prea mult aspecte ce țin de politică… deşi ar fi câteva care ar merita să fie relatate şi/sau discutate mai pe larg, dar despre acestea o să vorbesc cu altă ocazie şi în alt context. Aici pe blog încerc pe cât posibil să fiu imparţial şi să nu amestec politica cu turismul deși din păcate turismul are mult de suferit datorită politicului.

Imagini de la conferinţa de presă de după eveniment (sursa: TVT89)

DSC_0233Discutând cu primarul Gheorghe Falcă despre turismul din municipiul Arad

Conferința de presăConferința de presă în legătură cu ultimele demersuri ale Primăriei privind transferul Cetății Aradului din cadrul MApN  către administrația locală

Alături de primarul Gheorge Falcă şi de ceilalţi doi tineri care au participat la “O zi cu primarul”

Diploma de la ”O zi cu primarul”Un alt “suvenir” primit la sfârșitul zilei

Share

Comments

comments

1 Comment

Filed under Arad, Evenimente

One Response to O zi cu Gheorghe Falcă – primarul municipiului Arad

  1. Respectabil că nu ai făcut doar act de prezență acolo. Cum bine ai observat, aceste întâlniri sunt îndreptate către acumularea de capital politic. Întrebările tale își pot găsi un răspuns din partea instituției Primăriei. Adresezi o cerere în baza Legii nr. 544/2001 și apoi stai pe capul doamnelor din Secretariat să respecte termenele prevăzute în lege. Asta așa, pe partea administrativă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *