La pas prin Passau

Sărbătorile de iarnă din 2011 le-am petrecut împreună cu familia la Linz în Austria la nași mei. Încălzirea globală sau poate doar ghinionul a făcut să nu avem parte de zăpadă și nici măcar de temperaturi prea scăzute… era un fel de toamnă prelungită.

Cred că toată lumea știe perioada aceea de repaus total dintre Crăciun și Anul Nou în care toată lumea liberă de la servici stă acasă și se plictisește consumând calorii la gura sobei sau lângă calorifer. În perioada aceea de “hibernare” am făcut o mică excursie până la Passau în Germania, un frumos orășel din Bavaria care în ciuda perioadei latente și plictisitoare era destul de animat. La fel ca în oricare oraș german și în Passau totul este aranjat și pus la punct în cel mai caracteristic stil german. Cu o populație de aproximativ 50000 de locuitori Passau mai este numit și “Orașul celor trei râuri” deoarece este locul de confluență a trei râuri: Dunărea, Inn și Ilz. Este și un important centru universitar, concentând un număr de peste 10000 de studenți la una din cele mai faimoase universități din Germania, Universitatea din Passau.

Passau este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe germane de pe Dunăre (fiind punctul de pornire a numeroase croaziere pe fluviu), iar centrul îl poți vizita la pas lejer in maxim două trei ore. În inima orașului se află Catedrala Sfântul Ștefan cu faimoasa orgă care pentru o vreme a fost cea mai mare din lume, acuma ocupă locul secund, primul loc fiind ocupat de First Congregational Church din Los Angeles. Orga a fost construită între anii 1924 și 1928 și renovată între anii 1978 și 1981 iar cele cinci părți ale colosului conțin în total 17794 de tuburi și 233 de registre, cel mai mare tub având înălțimea de 11 metri. Orga poate să funcționeze atât mecanic cât și electric. Grozavi nemții ăștia! Catedrala Sfântul Ștefan este o adevărată capodoperă în stil baroc iar întreg orașul este renumit pentru arhitectura sa care abundă de monumente în stil baroc și gotic. Un alt obiectiv pe care nu ai cum să îl ratezi dacă te afli în Passau este Veste Oberhaus o cetate fondată în 1219  care în cea mai mare parte a timpului său a servit ca reședință a episcopului de Passau. Cetatea care domină peisajul orășelului Bavarez se află pe o creastă muntoasă între Dunăre și Ilz. A fost atacată de cinci ori între 1250 și 1482 din care de două ori în 1928 și 1367 chiar de către cetățenii din Passau care sau revoltat împotriva episcopului dar cetatea nu a fost niciodată cucerită militar. Bavarezii au ocupat cetatea în 1741 dar au fost forțați să o părasească de către austrieci un an mai târziu, iar aceștia au returnat cetatea episcopului în 1745. Secularizarea din 1802 a pus capăt dominației și guvernării episcopale. Inițial Napoleon a ocupat cetatea în luptele sale cu austriecii dar în 1805 a fost predată din nou armatei austriece. După congresul de la Viena (1814-1815) zona a fost controlată de către Bavaria și pentru un secol a devenit închisoare militară și de stat. În 1932 a întrat în posesia orașului Passau care a transformat-o în muzeu. În present în cetate se mai găsește un hostel pentru tineri și un restaurant.

Ca și curiozitate care merită menționată este faptul că în perioada 1892 – 1894 Adolf Hitler și cu familia sa au locuit în Passau.

O plimbare în “Orașul celor trei râuri” nu poate decât să îți trezească apetitul pentru istorie și cultură într-un peisaj impresionat și foarte romantic într-o atmosferă tipic bavareză.

Îi viu

E timpul pentru 3 dorințe!

Stradă pietonală

Altă pietonală

De toate pentru toți

Dunărea în Passau

Tunel pe sub clădire

Catedrala Sf. Ștefan cu ale sale însemne masonice

Unul din turnurile Catedralei Sf. Ștefan

Interiorul Catedralei Sf. Ștefan este impresionant

Bradul de Crăciun din Catedrală

Celebra orgă din Catedrala Sf. Ștefan a doua ca mărime din lume și prima din Europa cu 171794 tuburi și 233 registre

Basorelief

Statui și capodopere de arhitectură la tot pasul

Detalii

Halbe bavareze pentru adevărații băutori de bere

Străzi ca în Veneția

Alte detalii…

Istoria indundațiilor din Passau, se poate observa până unde a ajuns nivelul apei în diverși ani

Share

Comments

comments

Leave a Comment

Filed under Germania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *