Ioan Nepomuk, de la Praga la Arad – instrument de propagandă al Bisericii Catolice

Statuia lui Ioan Nepomuk de pe podul Carol din Praga - cea mai cunoscută statuie a preotului martir. A fost realizată de  Jan Brokoff după modelul creat de Matthias Rauchmiller în 1683.

Statuia lui Ioan Nepomuk de pe podul Carol din Praga – cea mai cunoscută statuie a preotului martir. A fost realizată de Jan Brokoff după modelul creat de Matthias Rauchmiller în 1683.

Ioan Nepomuk (Jan Nepomucký) este un sfânt al Bisericii Catolice născut în 1345 într-o mică localitate din Boemia al cărui nume îl poartă. Este şcolit la Universitatea Carolină din Praga iar apoi ca preot i se încredinţează misiunea de predicator la catedrala oraşului. Ghinionul lui Ioan Nepomuk sau „norocul” că altfel probabil nu ar fi devenit celebru a fost că s-a nimerit să fie contemporan cu Venceslau al IV-lea al Boemiei care ca orice rege care se „respectă” ducea o viaţă dezordonată şi plină de excese şi îşi teroriza soţia făcându-i viaţa un calvar. Aceasta pentru liniştirea şi întărirea sufletului ei, se adresează în spovadă preotului Ioan care o îndrumă şi o ajută să îşi găsească echilibrul.

Toate bune şi frumose până când Venceslau se adresează duhovnicului soţiei şi-i cere, prin ademeniri şi linguşiri, să-i descopere destăinuirile din spovadă ale soţiei. Preotul, păstrându-şi calmul şi demnitatea, răspunde: „Non licet”, „Nu este îngăduit”. Regele recurge la ameninţări, dar tot de atâtea ori primeşte acelaşi răspuns: „Non licet”. Atunci, porunceşte să fie aruncat în carceră şi torturat; este întins pe scaunul de tortură, i se rup câteva coaste, membrele îi sunt arse cu torţe aprinse; Ioan doar atât spune: „Isuse, Maria “. Deoarece nu reuşeşte să obţină nici o declaraţie, îl pune în libertate, cerându-i să se mai gândească. În ajunul sărbătorii Înălţării Domnului, în mai 1393, preotul trecea prin faţa palatului. Venceslau îl vede şi trimite să fie adus la dânsul: „Ori vorbeşti, ori vei muri chiar în noaptea aceasta”, îi spune, în culmea mâniei, Venceslau. Ioan tace şi îl priveşte compătimitor. „Luaţi-l din ochii mei şi aruncaţi-l în râu”. Călăii dinainte pregătiţi pun mâna pe el şi, de pe podul ce leagă Praga Mică de Praga Mare, îl aruncă în apele Râului Vltava. În timpul nopţii, o lumină neobişnuită sub forma a cinci stele plutea încet deasupra apei. Regina, din apartamentul ei, vede neobişnuitul fenomen şi aleargă la rege să-l întrebe: „Ce să fie oare acea lumină pe apă?” Cuprins de remuşcări şi spaimă, Venceslau aleargă din cameră în cameră, negăsindu-şi liniştea. Trupul martirului este ulterior pescuit şi inmormântat. (Arhidieceza romano-catolică)

Martirul lui Ioan Nepomuk imaginată de pictorul polonez Szymon Czechowicz.

Martirul lui Ioan Nepomuk imaginată de pictorul polonez Szymon Czechowicz.

Mormântul lui Ioan Nepomuk este un monumet baroc placat cu argint şi argint aurit, a fost proiectat de către Fischer von Erlach şi se află în Catedrala Sfântul Vitus parte a complexului Cetăţii din Praga.

Ioan Nepomuk a fost transformat de Biserica Catolică într-un veritabil instrument de propagandă, iar legenda lui a fost mult supraevoluată. Biserica avea nevoie de un martir şi la găsit în persoana bietului Ioan. În anul 1721 a fost canonizat, declarat sfânt, de către Papa Benedict al XIII-lea. Este sfântul naţional al Cehiei, patronul protector al Boemiei al preoţilor, corăbierilor, plutaşilor, morarilor, al podurilor şi al ceror care păstrează o taină.

Catedrala Sfântul Vitus, locul unde este înmormântat Sfântul Ioan Nepomuk.

Catedrala Sfântul Vitus, locul unde este înmormântat Sfântul Ioan Nepomuk.

Potrivit unor surse protestante figura Sfântului Ioan Nepomuk este o legendă datorită iezuiţilor dar esenţa întâmplării ar fi de fapt Jan Hus (filozof şi teolog reformator ceh, ars pe rug pentru ideiile sale anti-papale, a trăit în perioada 1369-1415) care a fost metamorfozat dintr-un reformator boemian într-un sfânt romano-catolic. Legenda lui Nepomuk bazată pe scrierile cronicului Wenceslaus Hajekeste este un amestec al poveştii lui Jan (Nepomucký) care a fost înecat în 1393 şi Jan (Hus) care a fost ars pe rug în 1415. Asemănările sunt izbitoare iar similitudinea continuă şi în maniera de comemorare al celor doi. Când iezuiţi au venit la Praga venerarea lui Nepomuk era deja foarte răspândită iar ideea canonizării nu a venit în contradicţie cu huseiţii(susţinătorii lui Jan Hus) ci cu protestantismul ca o armă a Contrareformei. În imaginea de sfânt a lui Nepomuk care a apărut treptat se reflectă însăşi istoria religioasă a Boemiei.

Podul Carol este construit în gotic baroc şi traversează râul Vltava. Construcţia lui a durat 45 de ani. A început în anul 1357, din ordinul regelui ceh Carol al IV-lea şi s-a sfârşit la începutul secolului al XV-lea.

Podul Carol este construit în stil gotic şi traversează râul Vltava. Construcţia lui a durat 45 de ani. A început în anul 1357, din ordinul regelui ceh Carol al IV-lea şi s-a sfârşit la începutul secolului al XV-lea.

O secetă întâmplătoare un an mai târziu după de Ioan a fost ucis a ajutat legenda. Biserica a convins ţărani că aceasta reprezintă pedeapsa lui Dumnezeu pentru uciderea lui Nepomuk. Credinţa în puterile supranaturale ale lui Ioan a culminat cu descoperirea presupusei limbi a sfântului când trei secole mai târziu mormântul său a fost deschis şi o bucată de ţesut înroşită a căzut din craniu. Aceasta este păstrată şi în prezent într-un un relicviar împodobit cu 1.200 de diamante unde este păstrată limba care a ştiut să tacă chiar în faţa morţii.

Reprezentări ale sfântului au fost deseori amplasate pe poduri în diverse ţări. Un asemenea exemplu ar fi Milvio Ponte din Roma. Există de asemenea o placă pe un pod din Obergurgl, Austria reprezentându-l pe Nepomuk ţinând degetul pe buze ca şi cum ar ţine un secret.

Locul de pe Podul Carol de unde Ioan Nepomuk a fost aruncat în apele râului Vltava.

Locul de pe Podul Carol de unde Ioan Nepomuk a fost aruncat în apele râului Vltava.

Figura sfântului este adeseori întâlnită în Europa centrală începând bineînţeles cu Republica Cehă, Polonia, Germania, Austria, Italia, Lituania etc. Este de obicei portretizat cu un halou cu cinci stele care reprezintă stelele care au plutit deasupra râului Vltava în noapte în care a fost ucis. Alte caracteristici întâlnite în reprezentările sale sunt: straiele preoţeşti, ramura de finic, crucea, un înger care indică tăcerea ţinând un deget pe buze.

Statui ale lui Ioan Nepomuk găsim şi în România la Arad, Oradea, Suceava, Timişoara, Sibiu, Reşiţa, Hunedoara şi probabil şi în alte locuri mai puţin cunoscute.

Sfântul Ioan de Nepomuk este patron al Aradului şi al întregii regiuni a Banatului.

Statuia Sfântului Ioan Nepomuk din Arad. Copie relizată în anul 2002 de către sculptorul arădean Mihai Takacs. Originalul se află în incinta Bisericii Romano-Catolice “Sfântul Anton de Padova”.

Statuia Sfântului Ioan Nepomuk din Arad. Copie relizată în anul 2002 de către sculptorul arădean Mihai Takacs. Originalul se află în incinta Bisericii Romano-Catolice “Sfântul Anton de Padova”.

Sfântul Ioan de Nepomuk este reprezentat şi în Arad. Statuia sfântului este amplasată pe strada Episcopiei colţ cu strada Desseanu. Este cel mai vechi monument al oraşului iar în prezent statuia originală se află în incinta Bisericii Romano-Catolice “Sfântul Anton de Padova”. Statuia originală a fost realizată în anul 1729 anul canonizării lui Ioan Nepomuk de către Papa Benedict al XIII-lea. Sfântul fiind protectorul apelor şi al podurilor, statuia lui a fost aşezată iniţial pe malul Mureşului lângă clădirea vămii de sare, fiind mutată în actualul loc în 1880, după construirea primăriei şi ridicării digului Mureşului. A fost adoptat ca protector în timpul unor mari inundaţii provocate de râul Mureş. Statuia a fost adusă de la Viena unde sculptorul baroc Matthias Rauchmiller realizase în cea de-a doua jumatate a secolului XVII prototipul statuilor care-l înfăţişează pe sfânt. Un monument similar, făcut după acest prototip, a fost amplasat în 1692 pe Podul Carol din Praga, fiind cea mai cunoscută statuie a preotului martir. O copie după această statuie a fost realizata în 2002 de către sculptorul arădean Mihai Takacs. Atunci statuia originala a fost mutata în Biserica Romano-Catolică “Sfântul Anton de Padova”, iar în locaţia actuală a fost amplasată copia.

Statuie Nepomuk Podul Carol PragaSe zice că aduce noroc dacă atingi cele două colţuri ale statuii lui Ioan Nepomuk de pe Podul Carol. Acesta este motivul pentru care cele două locuri sunt atât de lucioase.

Sfântul Nepomuk Praga şi Arad Statuia Sfântului Nepomuk de pe Podul Carol din Praga şi cea din Arad de la intersecţia străzilor Episcopiei cu Desseanu.


Share

Comments

comments

1 Comment

Filed under Arad, Cehia, România

One Response to Ioan Nepomuk, de la Praga la Arad – instrument de propagandă al Bisericii Catolice

  1. Pingback: John of Nepomuk, from Prague to Arad | Arad Free Tours

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *