Invitaţie la drumeţie la Serile Mişcării Arădene. În cadrul evenimentului am prezentat proiectul “Să punem Aradul pe harta turistică”

Serile Miscarii Aradene

Am fost invitat vineri seara la Serile Mişcării Arădene. Un eveniment dedicat de această dată turismului arădean unde prof. dr. Dorel Gureanu – preşedintele Condor Club Arad şi profesor de geografie la două licee reputate din Arad şi Ovidiu Cismaş iniţiatorul grupului “Hop şi noi” au prezentat potenţialul turistic natural şi potenţialul turistic antopic al judeţului Arad.  Deşi prea puţin valorificată, averea turismului arădean cuprinde un portofoliu de obiective turistice naturale, cultural-istorice şi o bază turistică de valoare.

Am profitat de acest eveniment ca să fac cunoscut publicului un proiect la care lucrez de mai multă vreme împreună cu colegii de la Academia Arădeană de Lideri, cu Eugen Rogojan dar şi cu alţi voluntari. Acest proiect se intitulează „Să punem Aradul pe harta turistică” şi este un proiect în mai multe etape.

Aradul poate să fie mai mult decât un oraş de tranzit!

Serile Mişcării Arădene 15După cum au prezentat şi ceilalţi doi invitaţi zona Aradului dar şi municipiul nu este chiar lipsit de atracţii turistice. Majoritatea avem impresia că Aradul nu este un centru turistic… adevărul e că nu este şi nici de-a lungul timpului nu a fost şi nu a excelat în acest domeniu. Probabil că cei care s-au ocupat de destinele turismului de-a lungul timpului nu au fost pasionaţi sau nu au fost cei mai potriviţi să facă acest lucru dar vreau să spun că Aradul poate să fie mai mult decât un oraş de tranzit. Să fim realişti, în momentul de faţă Aradul este perceput ca un oraş de tranzit dar sunt oraşe similare cu oraşul nostru care au chiar mai puţine obiective şi potenţial dar atrag un număr mult mai mare de turişti. Acest lucru ne demonstrează şi nouă că se poate. Nu trebuie să mergem foarte departe ci doar la câţiva kilometri peste graniţă în oraşul Gyula. Ştiţi că există un site de internet www.gyula.ro? Un site care promoveză obiectivele de acolo exclusiv pentru turişti români? Noi nu avem un site rezonabil nici măcar în limba română. Bineînţeles cu o strategie bine pusă la punct, cu pasiune şi perseverenţă putem schimba acest lucru. Nu ne putem compara cu alte oraşe cu potenţial turistic mult mai mare dar totuşi nu ducem lipsă de obietive. Noi trebuie să determinaăm turişti în special pe cei care ne tranziteză să se oprescă şi să ne viziteze.

Ca o primă iniţiativă, ca un prim pas ne dorim să înfiinţăm un tur organizat şi disponibil permanent al oraşului făcut de către voluntari pe care o să-i instruim înainte iar acest tur să fie gratuit.

Sintetizând:

  • un tur organizat;
  • disponibil permanent;
  • gratuit.

Momental lucrăm la un site de internet unde o să prezentăm circuitele propuse de noi turiştilor, unde o să fie disponibil un sistem de rezervare on-line. Odată finalizat o să promovăm aceste tururi în toate mediile posibile.

Serile Mişcării Arădene 13Acest concept de tur gratuit este relativ nou, a pornit din anul 2004 la Berlin, a prins foarte rapind la turişti s-a dezvoltat foarte repede. Sunt disponibile momentan peste 90 de tururi în în peste 60 de oraşe în peste 40 de ţări. În România avem momentan doar 2 tururi de acest fel disponibile la Bucureşti şi Braşov. Acest concept face posibil ca orice turist să se bucure de un  tur de calitate indiferent de bugetul pe care îl are la dispoziţie… iar la sfârşit dacă e mulţumit poate să recompenseze cu o donaţie cât consideră el de cuvinţă, această parte fiind aboslut facultativă. Iar cu banii pe care noi o să-i strângem din aceste tururi vom iniţia în continuare alte proiecte prin care vom încerca „Să punem Aradul pe harta turistcă”

Vrem să determinăm autorităţile să revitalizeze Centrul de informare turistică InfoTour de pe Bulevardul Revoluţiei nr. 84-86, un loc care momental nu îşi poate împlini menirea şi stă într-un singur om cu program fix de 5 zile / săptămână cu program de 8 ore / zi şi are la dispoziţie materiale de informare minimale iar imaginea atât interioară cât şi exterioară a sediului lasă de dorit.

Ne propunem să facem un portal turistic al Aradului, care să fie actualizat la zi interactiv şi dinsponibil în mai mule limbi de circulaţie internaţională;

Să implicăm studenţii de la specializările de turism de la cele două univerităţi arădene în acţiunile nostre şi de ce nu să facem chiar parteneriete cu cele două universităţi în acest sens.

Aceste acţiuni dar şi altele care le vom promova pe parcurs pot să aducă un plus oraşului în perspectiva candidaturii Aradului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021 iar sprijinul autorităţilor locale este binevenit!

Vreau sa precizez că oricine vrea să ni se alăture este binevenit iar orice sprijin şi suport de orice fel ne bucură. Cu mai multe amanunte despre proiect o să revin în postări viitoare. Pentru detalii adresa mea de e-mail vă stă la dispoziţie: mariocsipai@yahoo.com .

Serile Mişcării Arădene 05

Serile Mişcării Arădene 01Serile Mişcării Arădene 02Serile Mişcării Arădene 03Serile Mişcării Arădene 04Serile Mişcării Arădene 06Serile Mişcării Arădene 07Serile Mişcării Arădene 08Serile Mişcării Arădene 10Serile Mişcării Arădene 11Serile Mişcării Arădene 12Serile Mişcării Arădene 14Serile Mişcării Arădene 16

Share

Comments

comments

Leave a Comment

Filed under Arad, Evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *