Interviu cu ROBERT ROSENTHALL – fondatorul şi administratorul freetoursnetwork.com, site-ul care adună la un loc cea mai mare colecţie de tururi gratuite din lume

Robert Rosenthall│FOR ENGLISH PRESS HERETururile gratuite nu mai sunt de mult o noutate, sunt un concept care a prins la public şi s-a dezvoltat repede în toate colţurile lumii. O noutate este însă freetoursnetwork.com, un site care adună la un loc toate aceste tururi, sau în orice caz cea mai mare parte din ele. Despre aceast proiect dar şi despre altele într-un interviu cu englezul Robert Rosenthall iniţiatorul acestui site.

Mario Csipai: Salut Robert! Pentru început aş dori să ne spui câteva cuvinte despre tine. Cine este Robert Rosenthall?

Robert Rosenthall: Am 35 de ani şi împreună cu soţia mea Catharine am trei copii: Paul de 16 ani, Lydia de 15 ani şi Esme de 10 ani. Sunt din Leeds, Anglia, unde am trăit toată viaţa. Sunt şeful departamentului de planificare  la o mare companie din domeniul Call Center. Lucrez acolo de 18 ani şi îmi place ceea ce fac. În timpul liber m-am implicat puternic la Clubul de Sărituri în Apă al oraşului Leeds unde ficele mele Lydia şi Esme, dar şi Paul când era mai mic, practică săriturile. Lydia este în prezent în echipa naţională de sărituri în apă a Marii Britanii şi recent a concurat la Campionatul European de Juniori din Bergamo, Italia. Eu iubesc fotbalul şi am jucat la un nivel ridicat în tinereţe dar pasiunea mea principala este călătoritul. Am fost în 33 de ţări până în prezent iar în curând vor fi 34 deoarece o să vizitez Letonia în luna septembrie.

Mario Csipai: Ce poţi să ne spui despre freetoursnetwork.com?

Robert Rosenthall: freetoursnetwork.com este un site care adună la un loc cea mai mare colecţie de tururi gratuite din lume. Are în prezent 143 de tururi în 114 oraşe din 57 de ţări de pe 6 continente şi este într-o continuă creştere.

www.freetoursnetwork.com - site-ul care adună la un loc cea mai mare colecţie de tururi gratuite din lume

www.freetoursnetwork.com – site-ul care adună la un loc cea mai mare colecţie de tururi gratuite din lume

Mario Csipai: Când ai auzit pentru prima dată de acest concept de free tours?

Robert Rosenthall: Am auzit pentru prima oară de conceptual de tururi gratuite când făceam cercetări cu privire la ideea mea iniţială.

Mario Csipai: Care a fost idea ta iniţială şi cum ţi-a veni ideea creării  acestui site?

Robert Rosenthall în Nepal

Robert Rosenthall în Nepal

Robert Rosenthall: Ideea iniţială s-a născut când am fost în vacanţă în Zadar, Croaţia în aprilie 2013. Am fost patru persoane şi am vrut să vizităm Lacurile Plitvice pentru o excurie de o zi. Când ne-am interesat de preţ am aflat că ne-ar fi costat 280 de euro. Nu ne-am permis excursia respectivă şi am fost destul de supăraţi că nu am putut vizita lacurile. Apoi m-am gândit la crearea unei reţele globale care să conecteze călătorii cu buget mediu cu localnici dispuşi să îi ghideze şi să le arate oraşul natal sau împrejurimile gratuit iar turistul să plătească doar pentru costurile deplasării şi pentru eventuale bilete de intrare…. Ideea era că dacă eu merg la Roma de exemplu şi cineva îmi arată oraşul şi/sau împrejurimile, atunci când cineva vine la Leeds din Moscova să zicem şi eu o să îi arăt oraşul şi/sau împrejurimile, iar apoi când cineva merge la Moscova din Bangkok va primi acelaşi gen de serviciu pe gratis şi aşa mai departe. Cercetând acestea mi-am dat seama că există deja o mulţime de asemenea tururi gratuite unde la sfârşitul turului dacă eşti mulţumit poţi recompensa ghidul cu un mic bacşiş. Atunci mi-am schimbat scopul iniţial de a mai construi o asemenea reţea şi m-am gândit să adun la un loc, să centralizez mai bine zis aceste tururi ca să fie mult mai uşor accesibile.

Mario Csipai: A fost greu de realizat? Ai găsit cooperare din partea celor cu tururile?

Robert Rosenthall: Site-ul în sine nu a fost foarte greu de făcut doarece am ales să folosesc o platformă wix.com (o platformă gratuită de creat site-uri) unde nu a trebuit să scriu nici un cod. Iar din partea celor care administrează tururile am avut un feed-back minunat. Aceasta este întradevăr publicitate gratuită pentru turururile gratuite. Nu am nici un câştig financiar din toate astea decât bucuria de a învăţa despre locurile prezentate pe site, să cunosc prieteni noi ca şi tine şi ajut oamenii să aibă parte de tururi de calitate în întreaga lume.

Mario Csipai: Ce proiecte de viitor ai în legătură cu site-ul?

Cu localnici din Pune, India

Cu localnici din Pune, India

Robert Rosenthall: Am câteva idei la care mă gândesc în acest moment. Mi-ar place să dezvolt reţeaua şi să includ cât mai multe oraşe din întreaga lume şi oraşe în care momentan nu sunt organizate tururi gratuite. Pentru a face acest lucru voi avea nevoie de o mulţime de voluntari care ar fi dispuşi să arate oamenilor oraşul lor şi împrejurimile în cazul în care cineva îi viziteză. Nu ştiu cum să abordez aceasta pentru moment ştiu doar că necesită mult timp dar trebuie să îi conving îl legătură cu acest aspect. Am petrecut mult timp cu serviciul în India şi acum am o mulţime de contacte acolo şi sunt încrezător că voi fi capabil să ofer noi destinaţii de prin întreaga Indie, lucru ce va aduce ceva complet nou pentru turişti. În legătură cu ce fac în prezent încă mai am o mulţime de tururi care ar putea fi adăugate la site, doar să îmi găsesc timp liber să o fac. Aş vrea să extind acest concept de tururi gratuite şi la atracţii precum muzee sau fabrici de bere astfel ca oamenii când vizitează diverse locuri să poată face şi alte lucruri pe gratis. De asemenea vreau să îmi cresc paginile de Facebook, Twiter şi Flikr.

Mario Csipai: Cum crezi că va evolua acest concept de tur gratuit?

Un "selfie" la Colosseum în Roma, Italia

Un “selfie” la Colosseum în Roma, Italia

Robert Rosenthall: Cred că tururile gratuite care există în prezent par să se descurce foarte bine şi cu o promovare bună vor continua să se descurce bine şi să sperăm că o să crească mai mult. Oamenii din ziua de azi sunt mereu în căutare de chilipiruri şi un număr mare dintre oamenii de care vorbesc nici măcar nu ştiu că tururile gratuite există.

Mario Csipai: La câte asemenea tururi ai luat parte? Care este preferatul tau dacă ai unul?

Robert Rosenthall: Deoarece aeastă idee mi-a venit doar cu an în urmă… am fost doar la un tur până acum. A fost în Bulgaria la Sofia şi a fost absolut fantastic. Se putea vedea că ghidul iubea ceea ce făcea şi a ţinut pe toată lumea captivată cu poveştile şi cu pasiunea pentru oraşul său.

Mario Csipai: Intenţionezi să dezvolţi şi alte proiecte legate de turism?

Robert Rosenthall: Mi-ar plăcea să fiu implicat şi în alte proiecte legate de turism dar pentru moment am nevoie să mă concentrez pe ceea ce fac şi să încerc să îmi pun şi celelalte idei în practică.

Mario Csipai: Câteva cuvinte despre România? Ai vizitat-o vreodată? Ce ştii despre această ţară? Ce părere ai despre industria turismului de aici?

Robert Rosenthall: Nu am vizitat România încă, dar prin prisma a ceea ce fac am o dorinţă reală de a o vizita. Ce ştiu despre România este în legătură cu fotbalul, mi-au plăcut Lăcătuş iar mai apoi Hagi, Dumitrescu şi Răducioiu, dar acum am învăţat mai multe despre oraşele din România după ce am căutat după tururi gratuite de acolo. M-am interesat despre o călătorie în România şi chiar mi-ar place să ajung cândva. Ar fi mai uşor pentru mine să zbor la Bucureşti din Marea Britanie şi de acolo să călătoresc la Braşov şi Bran deoarece sunt cele mai apropiate locuri de care ştiu deşi într-o zi mi-ar place să vizitez şi Clujul şi Aradul bazat exclusiv pe ce am văzut despre ele pe reţeaua mea.

Promvând România pe freetoursnetwork.com

Promvând România pe freetoursnetwork.com

Mario Csipai: Dar despre tururile gratuite din România?

Robert Rosenthall: După Marea Britanie România este ţara de unde îmi vin cei mai mulţi vizitatori pe site. Tot România a fost prezentată şi ca prima ţară “sub lumina reflectoarelor” idee care s-a dovedit foarte populară. În prezent există patru tururi gratuite din România în reţeaua mea: Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca şi bineînţeles Arad.

Mario Csipai: O concluzie pentru final?

Robert Rosenthall: Da… un citat al unui anonim: “Nu călătorim pentru a ne refugia de viaţă ci pentru ca viaţa să nu ne scape printre degete”.

Mario Csipai: Mulţumesc!

Handling the snakes in Marrakech, MoroccoMânuind şerpi în Marrakech, Maroc

Pune, India 2În Pune, India cu un elefant

Luxor, EgiptLuxor, Egipt

Visiting FC BarcelonaÎn vizită la FC Barcelona

In train in MalaysiaCu trenul prin Malaezia

In youth in AustraliaÎn tinereţe prin Australia

NepalNepal

Diving in Queensland, AustraliaScufundări în Queensland, Australia

Foto: Arhivă personală Robert Rosenthall

 

Share

Comments

comments

Leave a Comment

Filed under Interviuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *