Interviu cu CRISTIAN CAZACU – autorul celei mai mari hărţi handmade din lume

Cristian CazacuCristian Cazacu a început să deseneze hărţi de la vârsta de 9 ani. Acum are 15 ani şi este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani la profilul Ştiinţe Sociale. Se poate lăuda că a desenat cea mai mare hartă handmade din lume dar nu o face şi rămâne modest spunând că nu a facut-o pentru a bate vreun record ci pur şi simplu din pasiune. Harta are 21 m², şi a fost expusă la Universitatea din Bucureşti la Facultatea de Geografie. A şi fost premiat cu diverse premii şi a apărut în presă cu inedita lui pasiune. Pe lângă desenat hărţi Cristian mai este pasionat evident de geografie, colecţionează monede şi bancnote, îi place să asculte muzică şi îi plac foarte mult călătoriile. Citiţi mai multe despre acest tânăr talentat şi pasiunea sa în interviul care urmează.

Mario Csipai: Am văzut că ai o pasiune ceva mai puţin obişnuită pentru băieţii de vârsta ta şi anume cea de a desena hărţi de mână la dimeniuni impresionante. De unde această pasiune?

Cristian Cazacu: Încă din clasa a II-a am descoperit câteva manuale de geografie, atlase şi am fost fascinat de hărţile ce reprezentau diferite regiuni ale globului pămantesc. Astfel a început totul, mai întai încercand sa realizez harta Chinei. Desigur că prima hartă a fost la dimensiuni reduse şi a fost realizată cu stangăcie. Mai târziu, în timpul liber am încercat să realizez şi alte hărţi: mai întâi ale unor ţări care mă fascinau şi apoi ale celor care au mai rămas. Întotdeauna înainte de a realiza o hartă, încercam să mă documentez despre zona ce urma să o cartografiez. În concluzie, această pasiune s-a născut o dată cu contactul meu cu cărţile de geografie.

Mario Csipai: Poţi să îmi spui câteva din ţările care te fasinează?

Monedă Janosikov Dukat din 1713.

Monedă Janosikov Dukat din 1713.

Cristian Cazacu: La început m-au fascinat China, Statele Unite ale Americii iar apoi Bolivia şi Argentina. Din dorinţa de a avea ceva special din ţara respectivă am început să colecţionez monede şi bancnote… pană la urmă de pe tot globul. Am unele exemplare chiar scumpe şi rare. Colecţionez exemplare de mai multe tipuri şi le obţin în general de la târguri. Piesa de rezistenţă a colecţiei este o monedă Janosikov Dukat din 1713.

Mario Csipai: Ce dimensiune are cea mai mare harta desenată de tine? Ce materiale foloseşti pentru hărţile tale şi ce metodă de cartografiere foloseşti? Desenezi hărţi doar pe hârtie sau foloseşti şi programe pe calculator?

Harta expusă la etajul III al Facultății de Geografie de la Universitatea din București.

Harta expusă la etajul III al Facultății de Geografie de la Universitatea din București.

Cristian Cazacu: Cea mai mre hartă realizată de mine este harta lumii care are aproximativ 21 m², şi a fost expusă la Universitatea din Bucureşti la Facultatea de Geografie. Materiale folosite: coli de flipchart, markere, liniar, radieră, nimic deosebit. Programe de calculator nu am folosit, dar am avut în faţă tot timpul pentru consultare un atlas.

Mario Csipai: Cum a ajuns harta ta la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii din Bucureşti?

Cristian Cazacu: O asociaţie de tineret mi-a propus să o expun la deschiderea anului universitar 2012-2013. Mai întai a fost de acord doamna decan care s-a consultat cu membri ai asociaţiei studenţilor geografi.

Continentul American

Continentul American – detaliu din harta de 21 m².

Cristian Cazacu: Este posibil, am trims o cerere. Vom vedea… Eu am realizat harta nu pentru a intra în Cartea Recordurilor. Am vrut să cuprind cât mai multe detalii, ceea ce nu era posibil dacă harta ar fi fost realizată la o scară mai mică.

Mario Csipai: Cu care parte a lumii ai avut cele mai mari dificultăţi în a o cartografia?

Cristian Cazacu: Europa de Vest deoarece că sunt foarte multe oraşe de trecut.

Mario Csipai: Câte hărţi ai realizat până acum?

Cristian Cazacu: Nu ştiu exact… cred că peste o sută.

Mario Csipai: De obicei lucrezi la o singură hartă odată sau la mai multe în paralel? Cam ce perioadă de timp lucrezi în medie la o hartă până e gata?

Cristian Cazacu: Tot timpul am lucrat la mai multe hărţi. În ceea ce priveşte timpul depinde de mărimea hărţii. De exemplu, la harta ce a fost expusă la Facultatea de Geografie am lucrat un an şi două luni.

Mario Csipai: Ţi-ai propus să mai desenezi şi alte hărţi inedite ca cea de la Facultatea de Geografie? La ce hartă lucrezi momentan?

Cristian Cazacu: Momentan lucrez la următorele hărţi: comitatele Statelor Unite, harta judeţului Vrancea şi harta cu adâncimile Mării Negre.

Cristian Cazacu şi una din hărşile la care lucrează în prezent ce reprezintă comitatele Statelor Unite ale Amercii (foto: Alex Chiţu)

Cristian Cazacu şi una din hărţile la care lucrează în prezent ce reprezintă comitatele Statelor Unite ale Amercii (foto: Alex Chiţu)

Mario Csipai: Te-ai gândit să vinzi din hărţile tale? Ai avut vreo cerere până acum?

Cristian Cazacu: Nu m-am gândit să le vând, dar am avut comenzi pentru ore, unii profesori au dorit să le întocmesc hărţi, mai vechi sau actuale, pentru orele de istorie, franceză, chiar şi pentru geografie. De asemenea am făcut daruri pentru prieteni care au călătorit în străinătate.

Mario Csipai: Ce planuri de viitor ai? Ştiu că e puţin cam devreme să te întreb dar ai de gând să urmezi o facultate în ţară sau una în străinătate?

Cristian Cazacu: Deocamdată nu vă pot răspunde la această întrebare. O să iau o decizie după clasa a X-a.

Mario Csipai: Există olimpiade sau concursuri şcolare ce implică pausiunea ta? Ai participat la asemenea concursuri?

Cristian Cazacu primind titlul de ,,Cel mai tanăr cartograf"'  diplomă înmanată de către Decanul Facultăţii de Geografie, doamna conf. univ. dr. Laura Comănescu.

Cristian Cazacu primind titlul de ,,Cel mai tanăr cartograf”‘ diplomă înmanată de către Decanul Facultăţii de Geografie, doamna conf. univ. dr. Laura Comănescu.

Cristian Cazacu: Nu există, dar am primit mai multe premii, ultimul fiind premiul special ,,Ion Conea” la un concurs aniversar numit ,,Vrancea. Geografie şi Toponimie”, organizat de către I.S.J. Vrancea. La coborârea hărţii de la Facultatea de Geografie, pe data de 28 mai, am primit diploma onorifică prin care mi s-a conferit titlul de ,,Cel mai tanărcartograf”‘ datorită aptitudinilor de redare fidelă a realităţii geografice, diplomă înmanată de către Decanul Facultăţii de Geografie, doamna conf. univ. dr. Laura Comănescu. Acesta este lucrul pe care îl preţuiesc cel mai mult.

Mario Csipai: Ai spus că eşti pasionat şi de călătorii. Ce ai vizitat până acum? Ce te-ai impresionat cel mai mult?

Cristian Cazacu: Până acum am vizitat mai mult de trei sferturi din judeţele ţării. Cel mai mult mi-au plăcut Munţii Apuseni, peşterile de acolo, staţiunea Arieşeni, vârful Bihor de pe care se observă tot judeţul Arad, o parte din judeţele Bihor şi Alba iar oamenii sunt foarte sociabili. Am fost impresionat şi de Groapa Ruginoasa şi de Cetăţile Ponorului.

Mario Csipai: Ce ţi-ai dori să vizitezi şi nu ai avut ocazia până acum?

Cristian Cazacu: Ţara Oaşului pentru că este cea mai îndepărtată parte a ţării unde nu am ajuns încă şi mi-ar plăcea mult să vizitez zona pentru că e unul din puţinele locuri  unde tradiţiile sunt încă respectate!

Mario Csipai: Cristian iţi urez să calatoreşti în cât mai multe locuri şi să desenezi cât mai multe hărţi minunate… poate în viitor o să faci şi una cu Arad-ul! Mult succes în noul an şcolar!

Cristian Cazacu: Şi eu vă mulţumesc!

Proiectul lui Cristian Cazacu are şi o pagină pe Facebook numită „Cea mai mare hartă handmade”. Dacă doriţi ca munca acestui tânăr talentat să fie cunsocută de cât mai multă lume vă invit să daţi like şi share paginii.

Articole despre Cristian Cazacu au mai apărut şi pe următoarele platforme media:

Indicatoate spre harta lui CristianIndicatoate spre harta lui Cristian amplasate la Facultatea de Geografie

Tinerii de la Asociatia pe Aripile CunosteriiTinerii de la Asociaţia pe Aripile Cunoaşterii sunt cei care au propus ca harta lui Cristian Cazacu să fie xpusă la Facultatea de Geografie. (foto: Alex Chiţu)

Harta de 21 de metri patrati inainte de a fi expusaHarta de 21 m²  înainte de a fi expusă

amplasare harta

Harta de 21 de metri patrati expusa șa Facultatea de GeografieImagini de la amplasarea uriaşei hărţi la Facultatea de Geografie

Cristian Cazacu 2Cristian Cazacu la Facultatea de Geografie

IndiaIndia – detaliu din harta de 21 m².

Harta Marii Negre, una din hartile la care Cristian lucreaza in prezentHarta Mării Negre, unul din proiectele la care Cristian Cazacu lucrează în prezent. (foto: Alex Chiţu)

Harta comitatelor Statelor Unite ale AmericiiHarta comitatelor Statelor Unite ale Americii. (foto: Alex Chiţu)

Printre harti, unde Cristian se simte cel mai binePrintre hărti… unde Cristian se simte cel mai bine.

La biblioteca Facultatii de GeografieLa biblioteca Facultăţii de Geografie

Cristian Cazacu lucrând la o hartăCristian Cazacu lucrând cu pasiune la o hartă. (foto: Alex Chiţu)

 

 

Share

Comments

comments

Leave a Comment

Filed under Interviuri, Vrancea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *