Despre un nou concept în turism: tururi gratuite (partea a II-a)

După cum am menţionat şi în articolul precedent în anul 2004 Sandermans New Europe Tours a lansat în Berlin un nou concept denumit „free walking tour”. Turul a avut asemenea succes încât au început să se extindă şi în alte oraşe ajungând în prezent la 14 oraşe în Europa şi Israel. Când ceva funcţionează se găsesc imediat şi alţii care să copieze conceptul şi să îl adapteze la propria piaţă, iar la sfârşitul lui 2011 erau deja aproximativ 50 de „free city tour-uri” similare în oraşe din toată lumea.

Acest tip de „produs” pare să fie o nouă tendinţă incitantă, o veste bună pentru toată lumea cu excepţia tururilor plătite a căror existenţă a fost puţin zbuciumată datorită acestui nou concept.

Cum funcţionează?

Un pliant dintr-o unitate de cazare, în special hostel-uri, precizează locul de întâlnire şi ora, de obicei şapte zile pe săptămână ploaie sau soare, iar participanţii trebuie doar să apară la locul potrivit fără să aibe nevoie de vreo rezervare. Tururile durează între 90 de minute şi 3 ore . La începutul turului ghidul va sublinia faptul că singura lor recompensă este bacşişul lăsat de turişti şi că acest lucru îi motivează să ofere un tur extraordinar iar dacă eşti mulţumit poţi să recompensezi ghidul.

Ghizii sunt de obicei studenţi, tineri şi entuziaşti care încearcă să facă un venit suplimentar. Turul constă în oprirea în 10-12 locaţii despre care  ghidul are câteva discursuri prestabilite dar şi improvizează în funcţie de grupul pe care îl are şi petrece aproximativ 10 minute la fiecare locaţie. Este uimitor ce suprafaţă mare de teren se poate acoperi într-un timp atât de scurt.

Ghizii păstrează majoritatea ciubucului, care ajunge să fie destul de mare la un grup de 20 de persoane cu o medie de 5 euro sau mai puţin dacă în grup sunt mai mulţi backpackeri şi turişti cu buget redus. Aceste oragnizaţii vând de asemenea excursii mai detaliate, cutreierând prin localuri dar şi alte activităţi de grup. Cei care participă la turul gratuit primesc pliante cu tururile adiţionale care sunt contracost (în Praga de exemplu pe lângă turul obiţnuit sunt şi tururi contracost cum ar fi Communism Tour, Škoda Octavia Tour, Corporate Tours etc.) şi sunt viabile şi pentru grupuri mai mici de turişti.

Cel mai mare atu dintre toate este faptul că aceste companii care organizează tururi gratuite funcţionează şi se promovează cel mai mult în mediul virtual, astfel cheltuielile sunt mici şi ele pot rămâne pe linia de plutire şi în sezoanele slabe. Majoritatea companiilor de turism închiriază spaţii de birouri scumpe, deţin dubiţe sau autocare scumpe şi pot să supravieţuiască doar vânzând produse scumpe, depind de preţurile ridicate de publicitatea agresivă dar şi de puţin noroc.

Logo-uri şi postere ale diverselor tururi gratuite din diverse oraşe ale lumii

O listă cu tururile disponibile de pe toate meridianele globului:

Sursa: www.priceoftravel.com

Un “free tour” în Stockholm, Suedia

O metodă alternativă a unui “free city tour” în Londra. În acest caz nu putem vorbi de walking

Locul de întâlnire a unuia din cele trei tururi gratuite disponibile în Paris

Un ghid al “Free Budapest Tours” în apropierea “Podului cu lanţuri”

Tricoul unui ghid din Sydney care aşteaptă grupurile de turişti să i se alăture

Acest ghid din New York vrea să iasă în evidenţă… şi cred că reuşeşte. La urma urmei este vorba despre marketing…

Share

Comments

comments

4 Comments

Filed under Diverse

4 Responses to Despre un nou concept în turism: tururi gratuite (partea a II-a)

 1. Bravo! Un articol excelent care merita citit pentru multimea de informatii utile furnizate.

 2. Poţi te rog să verifici linkul pentru Florenţa? Mie îmi dă eroare! Mulţumesc!

  • Mario Csipai

   Am remediat. Mulţumesc pentru observaţie. Se mai întâmplă să modifice site-ul. Am păţit şi la altele. Încerc să le updatez pe cât posibil dacă îi cazul.

 3. Andrei

  Buna lista.
  Totusi puteti face un update? Probabil ca intre timp s-au mai schimbat lucrurile, au mai aparut alte tururi etc.

  De exemplu 2 tururi facute de mine care nu sunt pe lista:

  http://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g303653-d3265720-Reviews-Free_Veliko_Tarnovo_Walking_Tour-Veliko_Tarnovo_Veliko_Tarnovo_Province.html

  http://www.vikingpubcrawl.com/viking-free-walking-tour.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *