Agenţia de turism ”Basilica Travel” sau cum intră Biserica Ortodoxă Română în business-ul de turism

Basilica Travel Arad

Noul sediu al ”Basilica Travel” din Arad, biroul de pelerinaje al Patriarhiei Române.

Acum ceva vreme au apărut prin presă unele relatări despre un așa zis scandal între Patriarhie și Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT). Patriarhia reclama că unele agenții de turism organizează fraudulos excursii (pelerinaje) în numele BOR iar ANAT acuza că Patriarhia dorește să monopolizeze acet tip de excursii. Patriarhia vrea ca pelerinajele să aibe loc doar cu ”binecuvântarea” Bisericii. Lucrurile nu sunt lămurite încă dar Patriarhia își vede de treabă…

De câteva zile dacă treceți prin centrul Arad-ului pe Bulevardul Revoluție la numărul 30 dai față în față cu ceva care îți sare inevitabil în ochi, ceva care parcă nu se încadrează în peisaj.   Între o farmacie și o agenție de turism ”lumească” scrie mare ”PATRIARHIA ROMÂNĂ. ARHIEPISCOPIA ARADULUI. PELEINAJE”. Eu am trecut pe acolo întâmplător chiar a doua zi după deschiderea oficială. M-am pus să fac poză imediat. În timp ce fotografiam entuziasmat ”miunea” o doamnă foarte amabilă iese să mă întrebe dacă mă poate ajuta cu ceva și mă poftește înauntru. Cu foarte mare amabilitate îmi prezintă  oferta și îmi dă câteva pliante cu pelerinaje. Grafică bună, materiale de calitate, totul profesionist ca la carte!

Apoi mă uit pe pliante și decopăr că există o întreagă rețea de astfel de agenții care ființează în cadrul ”Sectorului Pelerinaje” al Patriarhiei Române. Sunt șapte locații în București, una în Ploiești iar cea din Arad este prima din această parte a țării.

Primarul Falcă a primit Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena la inaugurarea noului birou al Agenției „Basilica Travel” a Patriarhiei Române în Arad.

Primarul Falcă a primit ”Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena” la inaugurarea noului birou al Agenției „Basilica Travel” a Patriarhiei Române în Arad. (foto: GhidulArădean.ro)

Spre deosebire de Primăria Aradului  se pare că Patriarhia și  Arhiepiscopia Aradului se pricep la turism. Dovada vie e acest nou birou al agenției ”Basilica Travel” aflat în subordinea cultului religios și ”Biroul de Informare Turstică Infotour” aflat în subordinea instituției publice numită Primaria Municipiului Arad. Faceți de curiozitate o comparație între cele două… e simplu deoarece se află pe aceeași parte a bulevardului Revoluție la distanță de câteva zeci de metri una de cealaltă. E de bine totuși deoarece la inaugurarea noului sediu au participat atât primarul cât și președintele consiliului județean… poate învață și ei cum stă treaba cu turismul. Au fost și decorați de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române cu distincția ”Ordinul Sfinții Împărați Constantin și Elena” această distincție este acordată persoanelor publice pentru activitatea remarcabilă în apărarea valorilor creștine și slujirea Bisericii și comunității din care fac parte.  E bine că nu au fost totuși decorați pentru promovarea turismului local că atunci m-aș fi supărat pe Patriarhie… nu că ar fi în competența ei să acorde decorații pentru chestiuni legate de turism dar zic și eu așa.

Arhiepiscopul Aradului la inaugurarea biroului la 30 noiembrie 2013.

Arhiepiscopul Aradului la inaugurarea biroului la 30 noiembrie 2013. (foto: Arhiepiscopia Aradului)

Această ”Basilica Travel” este o agenție de turism în toată regula, o agenție tour operatoare specializată în pelerinaje interne și externe. Este un SRL cu Licență și Brevet de Turism și care plătește toate impozitele pe care le achită toate societățile comerciale. Atunci o să spună lumea ”OK și ce e rău în asta?” Nu e nimic rău dar parcă e un lucru puțin forțat și parcă din câte știu eu Biserica ar trebui să se ocupe cu alte lucruri… așa că puțin nedumerit am dat un search pe Google să aflu și eu care este scopul Bisericii Ortodoxe Române, doar trebuie să aibe și ea un scop declarat. După îndelungi căutări nu am găsit nimic cocludent. Atunci am zis să merg direct la sursă și am intrat pe site-ul Patriarhiei în speranța că o să găsesc ceva. Am găsit un statut unde este detaliată organizarea cu ale sale foruri de conducere dar tot nimic despre SCOP.

Rămas fără soluții m-am uitat în Legea 489/2006 sau Legea Cultelor  unde la art. 7 alin (1) am găsit așa: ” Statul român recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale.” Așadar și cultul ortodox vrea nu vrea trebuie să se încadreze pe aici pe undeva.

Pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva realizat cu ”binecuvântarea” Patriarhiei. (foto: diacaf.com)

Pelerinaj la moaștele Sfintei Parascheva realizat cu ”binecuvântarea” Patriarhiei. (foto: diacaf.com)

Se pare că unii știu să facă bani din orice…ceea ce nu e un lucru rău dar aștept momentul ca Biserica, oricare ar fi ea să se apuce și de construit spitale. Singurul impediment ar fi că acolo probabil profitul ar fi mai mic și implicit și interesul mai mic… dacă nu inexistent!

P.S. Propun Patriarhiei să realizeze și un cod de etică pentru pelerini ca să nu mai vedem scenele acelea grotești care se repetă an de an la Iași (și nu numai) la moaștele Sfintei Parascheva.

Sediul ”Basilica Travel” din Arad se află pe Bulevardul Revoluției la nr. 30Sediul ”Basilica Travel” din Arad se află pe Bulevardul Revoluției la nr. 30

Oferta bogata de pelerinajeOferta de pelerinaje expusă în fereastra agenției este bogată

Mesajul PatriarhuluiMesajul Patriarhului în una din broșurile primite de la agenție

Oferta de pelerinaje pentru 2014 1Oferta de pelerinaje în Israel, Egipt și Iordania pentru 2014. Cu precizarea că pentru pelerinajele cu destinația Israel, fiecare pelerin va primi cadou o Biblie, ediția Sfântului Sinod, o carte ”Foame și sete de Dumnezeu” și un DVD, ”Pelerini în Țara Sfântă”.

Oferta de pelerinaje pentru 2014  2Oferta de pelerinaje în Grecia pentru 2014

logo Basilica TravelLogo-ul și sloganul ”Basilica Travel”. Dovadă că Patriarhia tratează cu profesionalism acest birou de pelerinaje.

Share

Comments

comments

Leave a Comment

Filed under Arad, Diverse, Evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *